Nele Berghman
Bachelor in de podologie

Veldstraat 3
8880 Ledegem (Beitem)
0494 92 56 87
berghman.nele@gmail.com

       
       

 

BEHANDELINGEN - Nagelafwijkingen

Home

Contact

Ligging

Links

SCHIMMELNAGEL OF KALKNAGEL

Een schimmelnagel is een infectie van de nagel door een schimmel. Een schimmelnagel ontstaat vaker bij slechtgroeiende, beschadigde nagels en vestigen zich gemakkelijker bij vocht en warmte (bv. poetsvrouwen, zweetvoeten, sporters, te nauwe schoenen, werkschoenen, ...).

Om uit te maken of het echt een schimmelnagel is, moet een stukje nagel genomen worden door de arts en onderzocht worden in het labo.

 —>

              Schimmelnagel                            schimmelnagel dunner gefreesd

Als behandeling is het eerst en vooral belangrijk om de besmetting in uw schoenen en kousen weg te houden, d.m.v. een poeder of dergelijke. Ook is het belangrijk om volgende zaken in acht te nemen:
• Droog na het wassen van de voeten de tenen goed af (ook tussen de tenen).
• Gebruik niet te veel zeep bij het wassen van de voeten, spoel de zeepresten goed weg na het wassen.
• Draag slippers in openbare douches of zwembaden.
• Draag katoenen of wollen sokken, geen nylon.
• Draag geen kunststof of nylon schoenen.

Verder kan schimmel behandeld worden via uitwendige (zalven e.d.) en inwendige middelen (pillen). Enkel uitwendige middelen volstaan echter niet, aangezien de nagel te dik is om zalven e.d. door te laten. Meestal wordt dit gecombineerd met inwendige medicatie om de schimmels uit te roeien. Het resultaat is pas na enkele maanden zichtbaar omdat de teennagel maar enkele millimeters per maand groeit.

Doordat een gevorderde schimmelnagel heel dik kan worden en moeilijk te knippen is, is het belangrijk dat deze wordt verzorgd. Te dikke en te lange nagels zorgen voor ongemakken in de schoenen. Hierbij dient de nagel nu en dan afgeknipt te worden (niet té kort!) en dunner worden gemaakt. Dit kan bij de podoloog worden uitgevoerd.

  INGEGROEIDE NAGEL

Een ingegroeide nagel is een nagel die door bepaalde omstandigheden de nagelsulcus- en wal beschadigd. Dit kan zijn door: een hyperconvexe nagel (sterk gekromde nagel), grote nagelwallen, te nauwe schoenen dragen, bepaalde sporten (voetballen), …

Als behandeling kunnen we een wiekje onder de nagelrand plaatsen, waardoor de nagel niet meer kan snijden in de huid eronder.
Bij ergere gevallen kunnen we dit ook behandelen via een nagelbeugel. Een nagelbeugel bestaat uit een titaniumdraadje die van de ene kant van de nagel naar de andere kant van de nagel wordt geplaatst (via fotopolymerisatietechniek). Op dit draadje zit een bepaalde kracht, waardoor de nagel iets rechter komt te staan en er dus praktisch geen druk meer wordt gegeven op de huid onder de nagel. Dit zorgt er voor dat de huid er onder rustig kan genezen. Deze behandeling is volledig pijnloos.

 
 
wiekje onder nagelrand
nagelbeugel met fotopolymerisatietechniek (pijnloos)